Če molekule hrane gradijo telo … potem je um zidar, ki izbira opeke 

1     Svoj čas najstarejša ženska na svetu, Francozinja Jeanne Louise Calment, je kadila do svojega sto sedemnajstega leta. Očitno zanjo ni veljalo, da »cigareti škodujejo zdravju« ali da povzročajo raka. 

     Znanec, ki je prenehal kaditi dvajset let nazaj, pa je umrl v zgodnjih petdesetih zaradi posledic kajenja. 

     Mnogo ljudi se prehranjuje z – dobesedno – najcenejšo hrano, ki jo najdejo. Torej ne gledajo na hranilno vrednost, kalorije, vsebnost »E-jev«, na količino prisotnega sladkorja in podobno. Ob tem ne telovadijo, ne hodijo, ne meditirajo, ne vzamejo si načrtnega časa za počitek in podobno. Pač pa zgolj »počnejo običajne stvari«, da preživijo dan, ki je – bolj kot ne – enak prejšnjemu: služba … pozno kosilo … delo okoli hiše ali obisk gostilne … večerja in televizija ali pogovor z družbo. So zadovoljni in vsaj povprečno zdravi

     Poznam primere ljudi, ki so svojim prehranskim navadam namenjali ogromno pozornosti, časa in denarja. Skrbno so izbirali izdelke … uživali so več ali manj zgolj surovo in ekološko pridelano hrano … vsak dan so pojedli priporočeno količino in točno določene hranilnih snovi … zraven so jemali še prehranske dodatke … redno še meditirali … se veliko gibali na svežem zraku in nasploh živeli v skladu z zdravim življenjskim slogom. 

     Danes tega ne počnejo več. 

     Mnogi so se vrnili v »običajen življenjski stil«, velikokrat tudi zaradi bolezni. Nekateri pa so zapustili ta svet v svojih najlepših letih; zaradi zdravstvenih težav oziroma hujše bolezni.

Eden ključnih dejavnikov pri prehrani je – um  

     Dolgo časa ni bilo raziskovalcem in zdravnikom jasno, zakaj se to dogaja. Zasluge so večinoma pripisovali specifičnemu imunskemu sistemu in genetiki; nekateri so pač bolj naravno odporni in drugi manj. 

     Šele zadnje čase je na voljo razlaga, ki je ne samo logična, pač pa tudi znanstveno podkrepljena in je z njo možno zadovoljivo razložiti prav vse primere. 

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.