pipa-kapljica    Ljudje smo zelo prilagodljivi. Na primer, preživimo lahko z zelo malo hrane. In z zelo malo denarja. A ko se nam življenje nenadoma obrne na bolje, ne ostanemo pri obstoječih potrebah, pač pa se zelo hitro prilagodimo novim razmeram

     Na primer, ob povečanju prihodkov se takoj pojavijo nove želje, ki si jih potem izpolnimo z viškom denarja. In ko sčasoma zaslužimo še več, vse skupaj ponovimo … in spet. 

     Dejstvo je, da lahko čez čas, ko zaslužimo tudi nekajkrat več kot včasih, še vedno živimo enako, kot smo tedaj: težko shajamo iz meseca v mesec, ker ves denar porabljamo sproti … še vedno redno ne plačujemo računov … še vedno ne varčujemo in podobno.

Moč utečenih navad

clovek-zobnik    Enako velja tudi za obratne primere, ko se razmere nenadoma spremenijo na slabše. Tudi takrat se znamo hitro organizirati in se jim prilagoditi.

     Zanimivo pa je opazovati, kaj se zgodi, ko se te slabše razmere spremenijo nazaj na boljše: z vrnitvijo v utečene okvire se avtomatično vrnejo tudi naše stare navade.

     Recimo, če se finančna situacija nenadoma poslabša, se nemudoma odzovemo – začnemo zapravljati manj (in, začuda, prav tako preživimo; še več, velikokrat sploh nimamo občutka, da smo drastično zategnili pas). Ob izboljšanju situacije oziroma ob povečanju prihodkov pa ne ohranimo teh varčevalnih navad – ter namenimo višek denarja za kaj koristnega – pač pa ponovno zapravljamo, kot smo včasih.

     Tu gre včasih zgolj za odločitev, saj izbiramo med dvema možnostma, ki sta realni in izvedljivi: ali ohranimo novo navado, ali pa se vrnemo v stare kolesnice.

     Dosti težje je spremeniti lastna prepričanja, navade, specifično razmišljanje, zakoreninjene vedenjske vzorce in podobno. Tovrstna sprememba namreč ne sloni zgolj na upoštevanju novih razmer in na odločitvi.

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.