V prejšnjem članku smo si ogledali drugo največje darilo krize: skozi osredotočenje na krizo se toliko odvežemo od ostalih (motečih) zadev, da te izgubijo naboj. Zato jih zaznavamo drugače in tudi lažje opustimo. 

     Največje darilo pa prihaja v obliki nove točke osredotočenosti. Oglejmo si zadevo podrobneje.

Kriza razbija utečene okvire

otroci-igra    V običajnih okoliščinah oziroma pred večjo krizo je naša energija navadno dokaj razpršena, ali pa je osredotočena na neko ključno področje oziroma projekt. 

     Kriza nam ta ritem poruši, saj zahteva našo polno pozornost in angažiranost. Skladno s poglabljanjem krize pa se v nas odvijajo določeni procesi. 

     Ko tonemo vse niže, rešitve pa ni na obzorju, sčasoma preidemo v stanje, kjer se ne moremo na nič več opreti. Izkoristili smo vse (pametne in uporabne) možnosti in zmanjkalo nam je idej, ki bi jih še preizkusili.

      Ker rešitve ni, smo z razvojem situacije čedalje bolj razočarani. Neprijetne misli in močna čustva, povezana z njimi, nas začnejo razjedati od znotraj. 

     Zato potrebujemo nek ventil oziroma dejavnost, skozi katero kanaliziramo svojo močno miselno in čustveno energijo; »nekaj«, na kar se bomo oprli in ob čemer se bomo počutili vsaj malo bolje. Seveda se lahko s čim kratkoročno zamotimo, a zadeva deluje le toliko časa, dokler se nam v mislih ne začnejo pojavljati skrbi, strahovi, občutek nemoči … 

     Nedvomno pomagajo tudi pogovori z ljudmi, ki nas ne sodijo, pač pa odprto sprejemajo našo situacijo, nas razumejo, podpirajo, verjamejo v rešitev in na ramenih katerih si lahko olajšamo dušo. 

     Še vedno pa so trenutki, ko ostanemo popolnoma sami s svojimi mislimi … ter vsem bremenom, ki ga nosimo.

     macka-vrvTakrat ostane edini način, s katerim si lahko pomagamo, obrat vase

     Do njega navadno pride v kasnejši fazi krize, ko nam ta že močno kaže zobe.

Tri faze krize

   Prva faza krize je preusmeritev pozornosti iz ostalih področij na področje, kjer je udarila kriza. (Tej temi je bil v celoti posvečen prejšnji članek, zato se ji tukaj ne bomo posvečali.) 

     Da bi si ogledali drugo fazo, moramo zajeti nekoliko širšo sliko dogajanja v nas.

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.