lev-konj    Ni presenetljivo, da je najbolj iskani občutek ljudi v zahodnem svetu – mir. Oziroma, stanje brez stresa in raznih vsiljivcev (z vsiljivci so mišljeni tako ljudje kot dejavnosti), ki nam rušijo občutek notranje harmonije. 

     Vendar je to le začasna, ne pa končna rešitev. 

     Če kot končni cilj vidimo mir, to pomeni le, da v našem vsakdanu prevladujeta stres ali strah. Pravzaprav ta dva pojma opisujeta isto stvar. Če bi imeli popolno zaupanje v razvoj dogodkov oziroma ne bi imeli nobenega strahu – pred neuspehom, pred neugodno kritiko, pred zavrnitvijo, pred propadom, pred zapuščenostjo in podobno – ne bi doživljali stresa. 

     Tako pa ves čas iščemo načine, kako odvrniti misli od perečih težav … kako za trenutek pozabiti na obveznosti in nujna opravila … kako se razbremeniti čustvenih pritiskov ter – vsaj za trenutek – zadihati svobodno.  

     Zato radi hodimo v naravo, na potovanja, se družimo s prijatelji v sproščenem ozračju in podobno. S tem, ko za krajši ali daljši čas zamenjamo (notranje ali zunanje) okolje, si na nek način napolnimo akumulatorje, nakar se vrnemo v vsakdanje drame.  

     Tovrstno delovanje sodi v kategorijo »zdravljenja simptomov«, če lahko uporabimo ta izraz; ne predstavlja pa končne, dolgoročne rešitve. 

     Vendar pojdimo po vrsti. Naprej si oglejmo, kako se navadno lotimo iskanja miru.

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.