sonce-voda     Ko sem prvič slišal za idejo pozitivnega razmišljanja se mi je zdela izjemna. Ali ne bi bilo krasno, če bi ljudje v vsem videli dobro in se odzvali v skladu s pozitivnimi pričakovanji? 

     Potem sem se nekaj časa ukvarjal s to mislijo ter sledil nasvetom … in ugotovil, da se je »nekaj izgubilo v prevodu«. 

     Originalna ideja je temeljila na veri in zaupanju v pozitiven razplet. V smislu, ko pride do nepričakovane ali neprijetne situacije se ne vdajaj obupu, dvomom, skrbem, apatiji in podobno, temveč poglej, kaj lahko narediš in se loti akcije – zagotovo se da kaj narediti v smer izboljšanja situacije. Če ni možno, pa vsaj ne razmišljaj o najslabšem scenariju. 

     Potem so se pojavile afirmacije. To so kratke misli, oblikovane v sedanjem času in v pozitivni obliki, ki izražajo neko željo ali cilj. Na primer, »Moje telo je lepo in vitko«. 

     Afirmacija je postala orodje za izvedbo pozitivnega razmišljanja in mnogi so ju videli kot dva komplementarna elementa iste ideje. 

     Čeprav sta posamični ideji – pozitivni pristop in afirmacije – bili odlični, je njun hibrid izničil uporabnost in vrednost obeh. 

Kako so afirmacije preoblikovale idejo o pozitivni naravnanosti

 preskok-gora     Pozitivna naravnanost v originalni obliki sloni na aktivnosti. To je pristop zmagovalcev, ki ne vržejo ob prvi oviri puške v koruzo. 

     Vendar je med ljudmi zelo malo zmagovalcev … in tisti drugi so si omislili svojo obliko te ideje: Namesto, da se lotim akcije, bom gledal na situacijo pozitivno. 

     Logična posledica je bila prekrivanje dejanskega problema s plastjo pozitivne perspektive, ki naj bi vlivala dober občutek. 

     Tu so v zgodbo vskočile afirmacije. Postale so zaščitni znak in priročno orodje za izvrševanje te naloge. 

     Prva očitna razlika glede na originalno idejo je drugačen pristop. Afirmacije temeljijo na vcepljanju (največkrat nove) misli, medtem ko originalna ideja temelji na dejanski veri in zaupanju ter iskanju rešitve. 

     Torej, namesto, da bi oseba v veri na ugoden razplet zavihala rokave in se vprašala, kaj lahko stori čim prej, da pripomore k rešitvi situacije, ji dajejo afirmacije potuho, da ostane pasivna in »pozitivno« gleda na situacijo. Ob tem pa goji lažno upanje, da počne sebi dobro, oziroma, da rešuje ali vsaj nadzoruje situacijo … 

     Razlika v končnem rezultatu je več kot očitna.

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.