Če um naroči telesu, kaj naj posrka iz hrane – ali je potem sploh pomembno, kaj jemo? 

Clanek 3     Ugotavljali smo že, da telo iz hrane ne posrka vsega, kar hrana vsebuje, pač pa tisto, kar telesna inteligenca izbere. Sestavine, s katerimi gradimo telo, so v tesni odvisnosti od naše zaznave okolja, v katerem živimo. Če ga vidimo kot lepo, brezskrbno, izpolnjujoče in podobno, bo inteligenca iz hrane posrkala tiste snovi, ki bodo telesu omogočile, da bo zrcalilo to zaznavo. Če vidimo življenje kot težko, nepravično, zastrašujoče in podobno, pa bo telo reagiralo v skladu s tem sporočilom. 

     Naloga uma je, da vzpostavi povezavo, odvisnost med zaznavo realnosti in dogajanjem v našem telesu, so odkrili raziskovalci. Dejansko to pomeni, da telo pri srkanju sestavin iz hrane sledi prepričanjem, ne pa gradnikom, ki jih ima na voljo

     Na primer, nekatere skrajne verske sekte dokazujejo, da jih »ščiti Bog« tako, da pijejo smrtonosni strup (npr. strihnin) v smrtnih dozah, a ne čutijo nobenih posledic

     V tem primeru bi se lahko vprašali, koliko je potem sploh pomembno, kakšno hrano jemo … če bo telo v vsakem primeru iz hrane vzelo tisto, kar bo ustrezalo našemu trenutnemu pogledu na življenje? 

     Vsekakor je pomembno. Iz več razlogov. 

Trije razlogi, zakaj je (vseeno) pomembno, kaj pojemo …

hrana    Prvič, če telesu kot »vhodno surovino« nudimo izbrano, neobdelano, svežo in v naravnem okolju pridelano hrano, bo telo v vsakem primeru »prisiljeno« iz hrane vsrkati (tudi) blagodejne snovi. (Še posebej bomo pomagali telesu, če bomo hrano ob pomoči sočenja spremenili v tekočo ali vsaj kašasto obliko. Tako bo poraba energije za presnovo in prebavo manjša, preostanek energije pa bo lahko telo porabilo za zdravljenje, obnovo celic …) 

     Če bi zaužili, na primer, vsebinsko revno in/ali industrijsko predelano hrano, ki je poleg tega še močno obremenjena s kemičnimi preparati, bi se moralo telo zelo potruditi, da bi izločilo koristne gradnike. Seveda bi v teoretičnem primeru lahko telo tudi kompletno zavrnilo tako vrsto hrane … a potem se postavlja vprašanje, kje bi potem telo sploh dobilo surovine za izgradnjo celic

     Drugi razlog, zakaj se splača jesti izbrano, je nekonsistentnost v našem razmišljanju oziroma dojemanju življenja. Ali smo res prepričani, da naš pogled na življenje izraža tako veliko zaupanje, zadovoljstvo, občutek izpolnitve in podobno, da bo v skladu s to predstavo telesna inteligenca vedno in ves čas iz hrane srkala le blagodejne snovi?

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.