Kako odpraviti strah pred hujšo boleznijo

image001     »Strah pred boleznijo je ubil več ljudi, kot pa bolezen sama,« je povedal Thomas Keller, ameriški poznavalec ezoterike.  

     Strah povzroča stres, ta pa dobesedno spreminja kemijo našega telesa. Vsaka misel povzroči v možganih bio-kemično reakcijo. Možgani nato pošljejo specifičen kemični signal vsaki celici v telesu. Ta signal je v bistvu sel, ki telo seznanja z dogajanjem v glavi. 

     Bolj negativne so naše misli, bolj specifične kemične reakcije se oblikujejo v možganih … in večji stres doživljamo. 

     Svetovno znani celični biolog in bivši predavatelj na univerzi Stanford dr. Bruce Lipton je povedal, da ko je telo v stresu, celice ne rastejo in se ne obnavljajo. Pač pa je tedaj telo v šoku in se dobesedno pripravlja na borbo za življenje. 

     Celice ne vejo, kaj je bil povod za kemično reakcijo, ki jih je dosegla iz možganov. Oziroma, ne znajo ločiti strahu, ki je nastal kot posledica strahu pred, na primer, nezmožnostjo plačila računov, od strahu pred napadom divje zveri

     V obeh primerih se telo pripravi na napad ali na beg … in v tem času se v celicah ustavijo običajni obnovitveni in zdravilni procesi. 

     Če se to zgodi sem ter tja za nekaj sekund ali minut, ni težav, saj je naš organizem na tovrstne situacije pripravljen. Težava nastane, ko je strah prisoten dalj časa ali pa se pojavlja prepogosto. Takrat se porušijo naravni telesni procesi, vključno s presnovo, prebavo, izločanjem strupov in tako dalje. 

     Največji problem pa je ta, da se nas večina sploh ne zaveda, da živimo v domala stalnem stresu, kar ugotavljajo tudi zdravniki in znanstveniki. 

     Ameriški zdravnik dr. Alex Loyd je skozi raziskavo vprašal ljudi, ali zase menijo, da so pod stresom. Približno polovica je odgovorila, da ne, druga polovica pa je odgovorila pozitivno. S posebno napravo, s katero merijo telesni stres v bolnišnicah – postopek se imenuje »Heart Rate Variability Test« – je izmeril stanje prve polovice ljudi, ki so menili, da ga ne doživljajo. 

     Pri okoli 90% od njih je ugotovil, da živijo v stresu … a tega sploh ne vedo.

     Članek si lahko v celoti preberete na spletni strani zdravjejevnas.si.