Razmišljate o nakupu kvalitetnejšega in vsestranskega sokovnika? 

»Poznam domala vse sokovnike, od cenovno najugodnejših do najdražjih. Prisegam na Champion 2000+ …« 

sadje-socenje

Dokazano je, da sveži sok iz skrbno izbranih surovin, ki je iztisnjen po posebnem postopku, blagodejno učinkuje na telo.

     Že od nekdaj sem ljubitelj zdrave prehrane, predvsem sadja in zelenjave. Užival sem v pitju naravnih sokov. Predvsem mi je bil pomemben okus, nisem pa kaj dosti razmišljal o kakovosti soka v smislu vsebnosti mineralov, encimom in vitaminov. Zato se tudi nisem ukvarjal z izbiro sokovnika. Moji najpomembnejši merili sta bili učinkovitost (beri: dovolj velika količina soka in možnost sočenja različnega sadja ter zelenjave) ter enostavno rokovanje in čiščenje.

     Ko sem bil pred leti postavljen pred hujši zdravstveni izziv, sem se odločil za poseben način prehranjevanja in razstrupljanja (Gersonova terapija). Med drugim je temeljil tudi na pitju naravnih, sveže stisnjenih ekoloških sokov, ki so se pripravljali iz skrbno izbranih surovin in po posebnem postopku. Moj obstoječi sokovnik ni bil kos nalogi, zato sem se podal v iskanje najprimernejšega.

     Najprej sem izločil klasične, centrifugalne sokovnike ter »multipraktike«, ker se tovrstne naprave vrtijo pod prevelikimi obrati, sok pa ne vsebuje želenih hranilnih snovi. Ostali so še sokovniki z enojnim ali dvojnim polžem oziroma vijakom ter taki, ki uporabljajo nazobčano »klino«.  

Kateri sokovnik je najboljši? 

     Dejstvo je, da so mnogi sokovniki odlični. Tudi na tem področju vlada velika konkurenca in posledično zmeda, saj v poplavi različnih informacij ter pristransko navedenih lastnosti uporabnik enostavno ne ve, na kaj naj bo pozoren. Zato težko je medsebojno primerjati naprave, kaj šele izbrati optimalno. 

     Odločil sem se, da bom preveril vse. Začel sem pri najdražjem modelu, ki ga priporočajo Gersonove ustanove, sokovniku Norwalk – ker pač nisem želel varčevati pri zdravju. Prednost tega modela je, da ima »vse v enem«: sokovnik in hidravlično stiskalnico. (Oboje predstavlja nujni del protokola priprave sokov po Gersonovi terapiji: surovine je treba najprej zmleti, nato pa še stisniti v stiskalnici.) Kakovost soka je zaradi tovrstnega načina sočenja odlična. 

     Končni znesek nakupa sokovnika je znašal več tisoč dolarjev, saj sem ga moral uvoziti iz Amerike. Služil mi je dobro, dokler se mi ni po približno letu dni pokvaril.

     Moral sem ga poslati na servis v tujino, kar je pomenilo dolge tedne brez naprave. Ker v tem času nisem smel prekiniti zdravljenja, sem začel uporabljati sokovnik Champion 2000+. (Kupil sem ga ravno za ta namen – za rezervo, če se »glavna naprava« pokvari.) 

     Ko se je Norwalk vrnil s servisa, je postajal čedalje glasnejši, dokler ni dokončno odpovedal. Od takrat naprej sem uporabljal samo še Champion 2000+ v kombinaciji z ločeno stiskalnico.  

Več naprav v eni  

Champion 2000+

Sokovnik Champion 2000+ je eden izmed dveh naprav, ki ju priporočajo Gersonove ustanove.

     Čeprav lahko »Champion« služi kot klasičen sokovnik, ga uporabljam nekoliko drugače: z njim si ne naredim soka, pač pa samo zmeljem sadje in zelenjavo v kašo oziroma »električno naribam«. Tako dobim majhne koščke, podobne tistim, ki pridejo izpod ribežna. 

     Zmlete koščke zavijem v posebno krpo (tkanino za sočenje), ki jo vstavim v ročno stiskalnico. Ta ob pritisku dveh ton iztisne sok. Prednosti tovrstne priprave sokov pred klasičnim načinom je več, najpomembnejši pa sta dve:

 • Samo tako pripravljen sok zadosti strogim kriterijem kakovosti, kot jo narekuje Gersonov protokol. Oziroma, ta terapija bo učinkovala le, če se bodo surovine najprej zmlele in potem skupaj stisnile v stiskalnici. Vzrok je v istočasnem sočenju različnih surovin. Na primer, ko pri pripravi soka iz korenja in jabolk stisnemo zmlete koščke obeh surovin, jabolčna kislina aktivira v korenju poseben proces, pri katerem se še dodatno izločijo blagodejne snovi.
 • S tem postopkom iz sadja in zelenjave iztisnemo tudi do 56% več tekočine, kar pomeni zelo velik prihranek pri nakupu surovin. (Več o tem je razloženo tukaj.)  

     Poleg tega je »Champion« tudi zelo uporabna naprava za pripravo različnih slastnih dobrot: 

 • Hitro in enostavno je sposoben obdelati večino sadja in zelenjave ter pripraviti zdrav in okusen sok.
 • Ploščica za homogeniziranje (ki jo dobite ob sokovniku brezplačno) omogoča že omenjeno mletje surovin, poleg tega pa tudi pripravo sadnega sladoleda, smoothijev, pirejevin masla iz različnih oreščkov.
 • Velika odprtina za vstavljanje sadja in zelenjave vam bo skrajšala čas priprave, saj večjih kosov – na primer, večjih korenov – ne bo treba rezati na manjše. 
 • Sok, ki ga pridobite ob kombinaciji te naprave in ročne stiskalnice, je zelo bister.
 • Enostavno ga boste sestavili, razstavili in očistili.
 • Z njim lahko zmeljete tudi led.
 • Z uporabo opcijskih dodatkov ga lahko uporabljate tudi kot mlin za moko.
 • Ob uporabi ročne stiskalnice lahko sočite tudi solato (brez nakupa dodatnih nastavkov).
 • Deluje zelo tiho (glede na določene konkurenčne naprave). 

     Sokovnik »Champion« je močan, kakovosten, robusten, vzdržljiv in enostaven za uporabo. Med uporabniki je zelo cenjen. Med drugim ga v svojih knjigah priporočajo tudi strokovnjaki za zdravo prehrano, dr. Norman Walker in zakonca Harvey in Marilyn Diamond. 

     Ker je zanesljiv in namenjen celo komercialni uporabi, vam bo zvesto služil dolga leta. Dokaz za to je tudi nespremenjena oblika od leta 1950 dalje, kar pomeni, da do danes ni bilo nikakršnih problemov s sokovnikom

     Zato ne preseneča tudi zelo velikodušna garancija: deset let za motor in pet let za ostale dele, če uporabljate sokovnik v zasebne namene, v primeru komercialne uporabe pa eno leto na celotno napravo. 

Tukaj je še nekaj pomembnejših tehničnih podatkov: 

Sokovnik Champion 2000+ omogoča široko paleto uporabe: naredite si lahko sadni sladoled, smoothie, juhe, pire in maslo iz različnih oreščkov …

Sokovnik Champion 2000+ omogoča široko paleto uporabe: naredite si lahko sadni
  sladoled, smoothie, juhe, pire in maslo iz različnih oreščkov …

Barva: bela

Način sočenja: enojno rezilo

Zunanje mere: 42 x 19 x 29 cm (D x Š x V)

Teža: 11,7 kg

Napetost: 230 V AC

Frekvenca: 50 Hz

Nazivna moč: 420 W

Število obratov: 1425/min

CE znak: Sokovnik izdelek ustreza zahtevam, standardom in priporočilom EU.

Pripravite si sok z največjim možnim zdravstvenim učinkom … pol ceneje

     Skratka, če ste se odločili za »resen sokovnik« oziroma za pripravo sokov z največjim možnim zdravstvenim učinkom na telo – kar je raziskoval in tudi potrdil dr. Gerson – imate le dve možnosti. Gersonov inštitut in obe Gersonovi kliniki priporočata ali sokovnik Norwalk (z že vgrajeno stiskalnico) ali pa Champion 2000+, ob katerem je treba dokupiti še stiskalnico. 

     Sokovnik Norwalk je odlična izbira glede kakovosti sokov in enostavnosti priprave. Ta možnost vas bo stala 3.800€, napravo pa boste morali uvoziti iz Amerike. V tem primeru je treba plačati vnaprej, čakati na pošiljko in ob prevzemu opraviti carinske postopke. Če se naprava pokvari, jo je treba poslati v tujino na servis (beri: dodatni strošek, delo, čas brez stiskalnice …). 

Oglejte si video, kako enostavna je priprava najkakovostnejšega soka.

     Druga možnost –  »Champion« in ročna stiskalnica – je prav tako odlična izbira. Čeprav tudi ta sokovnik, podobno kot Norwalk, deluje pod nekoliko višjimi obrati v primerjavi s polžastim sokovnikom, toplotno ne poškoduje surovin. Ker med postopkom mletja v sokovniku (prva faza) in stiskanja v stiskalnici v ročni (druga faza) živila niso izpostavljena vročini, se sveži, zdravilni encimi ter ostale hranilne snovi v presnem sadju in zelenjavi ohranijo v sokovih. Ravno zaradi nekoliko hitrejšega vrtenja od najpočasnejših polžastih sokovnikov pa je priprava sokov hitrejša, kar boste zelo cenili, če boste pripravljali šest, deset ali celo več sokov dnevno.

     »Champion« je tišji od Norwalka, stiskalnica pa deluje praktično neslišno. Edina pomanjkljivost je morda ta, da obe napravi zavzameta v kuhinji nekoliko več prostora, kot če bi imeli samo Norwalka.

     Tudi cenovno je ta možnost izredno ugodna, saj vas bo stala le 835€: sokovnik 439€, stiskalnica pa 396€ (DDV je vključen). Še večji prihranek pa se začne ob uporabi. Ob preizkušanjem različnih sokovnikov smo ugotovili, da »Champion« v kombinaciji z ročno stiskalnico iztisne iz sadja in zelenjave tudi do 56% več tekočine, kar pomeni, da potrebujete za pripravo enake količine soka veliko manj surovin.

     Tako se vam že po nekaj mesecih priprave sokov celotni nakup povrne, od takrat naprej pa s pripravo sokov dejansko varčujete (v primerjavi s pripravo z nekaterimi drugimi sokovniki).

     Obe napravi lahko kupite v Sloveniji, kjer je tudi servis; za sokovnik v Ljubljani, za stiskalnico pa v Logatcu. V primeru okvare stiskalnice dobite za čas popravila nadomestno, tako da niste niti dneva brez nje. V primeru hujše diagnoze, kjer je ključnega pomena redno, dnevno sočenje sokov, pa boste tudi v primeru okvare »Championa« za čas popravila dobili nadomestnega.

Zakaj bi zapravljali denar, če lahko za 835€ dobite vse, kar iščete? 

     Odločitev za sokovnik je kar zahtevna naloga. Naj sloni predvsem na namenu – ali ga boste uporabljali za potrebe izboljšanja ali ohranjanja zdravstvenega stanja, ali zgolj za izdelavo okusnih sokov, brez pretiranega poudarka na kakovosti oziroma blagodejnem vplivu na telo? 

     Jaz razmišljam takole: če že kupim ekološko pridelano sadje, ki ni poceni … in si vzamem čas, da si napravim sok … potem bom kupil take naprave, da mi bodo omogočile iztisniti iz sadja in zelenjave največ, tako glede količine kot kakovosti. 

     Konec koncev – boljši sokovniki, ki delujejo z nižjimi obrati oziroma s »polžem«, se začnejo (v raznih akcijah) že pri 340€, kar je malenkost manj od »Championa«, ki stane 439€. Glede na to, da ob uporabi stiskalnice iztisnem tudi pol več tekočine – in da je to edina priporočena naprava (poleg zelo dragega Norwalka) s strani Gersonovih inštitucij – je moja izbira jasna. 

     Tudi zato, ker lahko osebno potrdim, da se ta kombinacija sokovnika in stiskalnice v praksi resnično obnese. Ne samo, da sem ob njeni pomoči sam premagal hudo bolezen, pač pa lahko potrdim, da odlično učinkuje tudi pri drugih. (OPOMBA: Za resnični učinek je treba še piti čisto vodo ter se klistirati. Najboljše rezultate pa daje kompletno razstrupljanje, ki ga izvajate sistematično.) 

Odločitev  

     Iz vseh teh razlogov iskreno in toplo priporočam vsakomur, ki si je pripravljen vzeti nekaj časa za pripravo sokov ter investirati v svoje zdravje 835€, kombinacijo »Champion«-a in ročne stiskalnice. 

     Ne mislim vam soliti pameti, da je »zdravje samo eno samo« ali »naše največje bogastvo« … koliko denarja bi sicer porabili za nakup zdravil … koliko časa bi sicer preživeli po čakalnicah v zdravstvenih domovih in podobno, ker so zame to samo puhlice. (Tisti, ki ste bili kdaj pred hujšo zdravstveno preizkušnjo, dobro veste, kaj mislim.) Odnos do zdravja se kaže skozi dejansko skrb za svoje telo, ne skozi »lepe misli«. 

     Dejstvo je, da morate v sebi začutiti, da ste pripravljeni ne le za dieto, pač pa za nov življenjski stil. To pomeni, da v polnosti sprejmete nove naloge in ne mislite iskati bližnjic ter opravičil, zakaj ne bi zaživeli (še bolj) v skladu s harmonijo telesa. 

     Začnete lahko takoj. Ko boste naslednjič odprli vrata hladilnika, se vprašajte: »Ali bo tole, kar bom zdajle pojedel, nahranilo moje telo, ali zgolj potešilo moj apetit oziroma razvado?« 

     Bolj ko boste v harmoniji s telesom, lažje si boste vzeli čas za pripravo sokov – ter za ostale priporočene postopke – in bolj radostno boste vse skupaj izvajali. Ob tem boste imeli izjemen občutek, da hranite in razstrupljate telo, ki vam bo to hvaležnost vračalo z izboljšanjem zdravstvenega stanja, povečano energijo, prožnostjo

     Vendar je to samo moje razmišljanje. 

     Če niste prepričani, ali je vredno investirati v ta sokovnik in stiskalnico, si lahko za začetek nabavite tudi običajen sokovnik ali »multipraktik«; to je še vedno odlična izbira v primerjavi s tem, da ne uživate svežega sadja in zelenjave. 

     Če pa veste, zakaj si želite pripravljati sokove – tako, kot sem jaz v moji zdravstveni situaciji zelo dobro vedel, zakaj potrebujem kakovosten sokovnik – ne boste potrebovali dolgega razmišljanja, računanja ali iskanja dodatne motivacije za nakup

     Predlagam le, da poslušajte sebe. 

     V vsakem primeru vam želim veliko radosti, odlično zdravje ter dolgo in srečno življenje. 

Boris Vene      

Borispodpis2

 

 

     PS: Bi se želeli prepričati, kako izgleda priprava soka po pristnem Gersonovem protokolu v živo? Ko vas bo pot zanesla v Ljubljano, se lahko ustavite v ekološki trgovini Kalček na Celovški. Če si boste naročili sveže stisnjeni sok, vam ga bodo pripravili s priporočenimi aparati (destilator, Champion 2000+ in stiskalnica Jasna).

     PPS: Vem, da je izbira optimalne naprave lahko zapletena. V času, ko sem bil bitko za življenje, se v Sloveniji nisem mogel nikamor obrniti po nasvete. Bi pa bil tedaj zelo hvaležen za kakršno koli pomoč. Zatorej, če vam lahko kako pomagam, se obrnite name. Kontaktirajte našo pisarno po elektronski pošti info@moksha.si. Skušali vam bomo odgovoriti na vsa vprašanja, povezana z napravami za izvedbo GT.

NAROČILNICA ZA STISKALNICO IN SOKOVNIK

 

     Za več informacij o nakupu pripomočkov (sokovnika Champion ali hidravlične stiskalnice Jasna ali destilatorja Waterwise) lahko pišete na elektronski naslov info@eko365.si ali pa pokličete na 05 90-21-700 ali 041-380-805.

     Rabljene sokovnike lahko najdete tudi v domačih ali tujih spletnih oglasnikih (eBay, Craigslist, www.discountjuicers.com, Penny Saver).