Iztisnite iz sadja do 56% več tekočine, močno izboljšajte kakovost soka ter vsak mesec privarčujte 141€

      Nepoučen uporabnik lahko zapravi ogromno denarja za dragocene ekološke pridelke … potem pa tretjino uporabnih snovi odvrže v smeti.

     Če ste se odločili za dosledno izvajanje Gersonove terapije (GT), potem veste, da je hidravlična stiskalnica del »obvezne opreme«. (V tem primeru kliknite tukaj, da si boste prebrali zgolj lastnosti in prednosti stiskalnice Jasna.) 

     V primeru, da ne boste izvajali predpisanega protokola GT v polnosti, a bi vseeno želeli imeti boljše rezultate ob stiskanju sokov (ter kakovostnejši sok), vseeno priporočam nakup ročne hidravlične stiskalnice Jasna, ki stisne z močjo kar dveh ton, saj je to odlična investicija. Namreč, …

… po 84-ih dneh uporabe stiskalnica izplača sama sebe, zgolj s prihrankom pri surovinah.*

      Kako je to možno? Če dnevno stisnete 12 korenčkovih sokov, vam stiskalnica pomaga iztisniti toliko soka, da za isti rezultat kupujete bistveno manj sadja. Glede na naše cene to pomeni, da se vam nakup stiskalnice povrne v 84-ih dneh, če jo uporablja le ena oseba. (*OPOMBA: Izračun je izdelan ob sočasni uporabi sokovnika Champion 2000+, ki ga priporoča Gersonova klinika in tudi jaz. Več o tem sledi v nadaljevanju.) 

     V praksi to pomeni, da s konkurenčnim, kakovostnim polžastim sokovnikom iz pol kilograma korenčka iztisnemo najmanj 1,8 dcl soka. Če uporabljamo priporočeni sokovnik Champion 2000+ in z njim najprej zmeljemo sadje v sadno kašo, katero potem v stiskalnici stisnemo, iz enake količine materiala dobimo do 2,8 dcl soka*.

     Torej ob uporabi sokovnika in stiskalnice iz pol kilograma korenčka namesto 1,8 dcl soka dobite kar 2,8 dcl ali okoli 56% več! Oglejte si, kako se to zgodi v praksi: 

     *OPOMBA: Priporočena količina sveže stisnjenega ekološkega soka znaša za Gersonove paciente med 2, 4 dcl in 3 dcl (v enem obroku). Po mnenju Gersonove zdravnice večja količina soka ni smiselna, saj ga telo ne more v celoti izkoristiti. Količina iztisnjenega soka se je v testih razlikovala (razlika od 0,7 dcl do 1 dcl v prid sokovnika in stiskalnice). V primeru, ko se korenje meša z jabolki, se razlika v iztisnjenem soku zmanjša.

     Povedano drugače,

Brez stiskalnice morate za isto količino soka kupiti mesečno tudi do 60 kg korenčka več … kar vas stane dodatnih 141€ 

     V primeru, ko stiskalnico uporabljata dve osebi, se investicija vanjo povrne že v 42-ih dneh. Po šestih tednih uporabe s stiskalnico torej že učinkovito varčujete, saj zaradi nakupa manjše količine sadja mesečno prihranite po 141€. (Za izračun sem vzel ceno korenčka 2,35€ za kilogram.)

     Vendar to ni edina prednost in morda niti najpomembnejša ne. Glavni adut stiskalnice je občutno izboljšana kakovost iztisnjenega soka. Polžasti sokovnik lahko stiska le eno vrsto sadja naenkrat.

Raziskave dr. Gersona

     Dr. Gerson je ugotovil, da je treba pomešati in skupaj stiskati kašo iz različnih vrst sadja in zelenjave, saj jabolčna kislina, ki jo vsebujejo jabolka, povzroči, da se iz drugih živil izloči več mineralov. Raziskave omejenega obsega kažejo, da sok, ki ga pridobimo s kombinacijo mlinčka in stiskalnice, lahko vsebuje tudi do 50 odstotkov večjo količino nekaterih ključnih hranilnih snovi. Torej s stiskalnico – poleg učinkovite izrabe surovin – tudi dejansko izboljšujemo kakovost soka.

     Zato vsakomur toplo priporočam to kombinacijo: sokovnik Champion 2000+ ter stiskalnico. 

     Tudi Gersonov Inštitut ter obe Gersonovi kliniki priporočata to kombinacijo; le, da so še bolj natančni. Priporočajo le dve možnosti. Ali sokovnik Norwalk, ki že vsebuje (električno) stiskalnico, ali pa kombinacijo Champion 2000+ ter ločeno stiskalnico. V slednjem primeru je mletje s sokovnikom prva faza, kjer dobimo sadno kašo. V drugi fazi pa kašo stisnemo v ročni hidravlični stiskalnici, da dobimo bister sok.

Moja zgodba …

     Moje ime je Boris Vene. Vse, kar pišem, izhaja iz osebnih izkušenj. GT izvajam že vrsto let. Včasih sem jo zelo dosledno – in sem zahvaljujoč njej tudi preživel hujšo zdravstveno preizkušnjo – danes pa jo še vedno, preventivno. Preizkusil sem vse, saj sem iskal najboljšo rešitev. (Ko je človek pred »biti ali ne biti«; ne pomišlja na stroške in naporne postopke, pač pa na vse načine išče rešitev.)

     Začel sem s sokovnikom Norwalk, a se mi je po približno letu dni uporabe pokvaril. V času popravila sem presedlal na Champion 2000+ z ameriško stiskalnico ter se kasneje za kratek čas vrnil na Norwalk. Ta je postajal čedalje glasnejši, dokler ni dokončno odpovedal. Od takrat naprej sem uporabljal samo še v kombinaciji z ločeno stiskalnico.

     Ko sem dobil možnost preizkusiti slovensko ročno hidravlično stiskalnico Jasna, sem bil navdušen. Je v bistvu izboljšana ali »modernizirana« verzija ameriške stiskalnice, vendar z obilo drugih prednosti, ki niso vidne na prvi pogled

     Jih boste pa zelo močno občutili, če se boste dejansko odločili za uvoz iz Amerike. V tem primeru je potrebno predhodno naročilo … vnaprejšnje plačilo … potem čakaš pošiljko do meseca dni … ko pride pošiljka, »telovadiš« s carino … Bog ne daj, da se naprava pokvari, ker jo je treba poslati v Ameriko na servis (beri: strošek, delo, čas brez stiskalnice …) in tako dalje. 

     Nenazadnje, končna cena stiskalnice Jasna je za približno 130-150€ nižja – odvisno od razmerja tečaja dolarja in evra – kot če bi kupili stiskalnico iz Amerike. (Upošteval sem dejanske stroške dostave, davek in carinske dajatve.) Oziroma, če se odločite za kombinacijo Champion 2000+ in stiskalnice, boste z nakupom v Sloveniji privarčevali okoli 300€.

Šest tehtnih razlogov, zakaj sem se odločil za stiskalnico Jasna

     Stiskalnica Jasna ima – poleg bistveno nižje cene (396€ z DDV-jem) – še pet občutnih prednosti:

  • Stiskalnico dobite takoj (čas potovanja pošiljke iz Amerike je 3-6 tednov);
  • Ni predhodnega naročanja, ni treba obvladati tujega jezika, ni postopkov s carino …;
  • Slovenska garancija (5 let za okvir in eno leto za hidravlični cilinder) in servis; v primeru okvare ni dragih stroškov pošiljanja v tujino;
  • V primeru okvare dobite za čas popravila nadomestno stiskalnico: glede na to, da je treba izvajati GT dnevno brez prekinitev, bi si morali v tem primeru zagotoviti neko drugo stiskalnico;
  • Brezplačna poštnina;
  • Konec koncev si lahko demonstracijo delovanja tudi ogledate v živo, preden se odločite – da ne kupujete mačka v žaklju (glej PS na koncu).
  • Za več informacij in naročilo pošljite elektronsko pošto na info@moksha.si 

 Navajam še nekaj ostalih podatkov o stiskalnici, da si jo boste lažje predstavljali:

Stiskalnica Jasna je trenutno najboljša stiskalnica na svetu, a je od vseh najcenejša

  • Izdelana je iz nerjavečega jekla
  • Dimenzije: 37 cm, višina 22 X 27 cm
  • Priložene so 3 krpe za sočenje
  • Prenosna in stabilna konstrukcija
  • Hidravlični cilinder, ki stisne z močjo dveh ton
  • Ventil za vklop
  • Ročka
  • 1 letna garancija za hidravlični cilinder
  • 5 letna garancija na okvir
  • Teža 10,4 kg

Kakšna je alternativa, če se ne boste odločili za stiskalnico Jasna?

     V primeru striktnega izvajanja GT sta alternativi dve. 

1) Nakup sokovnika Norwalk (mletje in stiskanje), kar vas bo stal okoli 3.800€; 

2) Nakup sokovnika Champion 2000+ z ločeno stiskalnico (skupaj 835€).

     Ker Gersonov inštitut in obe Gersonovi kliniki priporočata na osnovi svojih dolgoletnih izkušnjah poleg Norwalka zgolj sokovnik Champion 2000+, prav veliko izbire pri nakupu sokovnika nimamo. Torej se odločamo le med stiskalnicami. 

     Kolikor poznam trenutno situacijo, obstajajo le štiri stiskalnice na svetu, od česar so – po mojem osebnem mnenju – tri dovolj kakovostne (ena je plastična in tudi cena ni ugodna). Torej je alternativa Jasni uvoz. Prva stiskalnica, izdelana na Madžarskem, je »preveč robustna in težka«, kakor so dejali na madžarski Gersonovi kliniki. Stiskalnica Jasna je bila označena za bolj »živo«, priročno in lažjo. (Zdravniki na madžarski Gersonovi kliniki tudi sicer usmerjajo interesente k proizvajalcu Jasne.) 

     Druga možnost je nakup stiskalnice iz Amerike, vendar znaša cena (s stroški pošiljanja, carino in davkom) okoli 530€. Poleg tega je stiskalnica Jasna najmodernejša oziroma izboljšani model ameriške stiskalnice, zato prednjači tako ko ceni kot po kakovosti.

Priporočilo za nakup izdelkov: odločitev naj sloni na vaših ciljih 

     Naj poudarim še nekaj. Če ste zdravi in boste izvajali GT bolj kot življenjski stil, ne kot pa obvezno (dosledno) zdravljenje, se verjetno ne boste držali vseh napotkov do potankosti. 

     Na primer, morda se boste zaenkrat odločili le za spremembo jedilnika; tako, da si boste dnevno pripravili še nekaj sokov; morda namesto kakšnega drugega obroka. Ali pa boste začeli s pitjem čiste vode ali klistiranjem.

     To je zelo dobro. V tem primeru si boste morda omislili nekoliko bolj komercialen sokovnik, ki je tudi malenkost cenovno ugodnejši.  (Boste pa z njimi iztisnili do povprečno 35% soka manj, kot bi ga s kombinacijo Champion 2000+ in stiskalnico Jasna.)

     Seveda v tem primeru ne morete pričakovati takšnih izboljšav zdravstvenega stanja, kot bi jih pri izvedbi GT s priporočenimi napravami. Vendar pa je že odločitev in neznatna sprememba načina prehranjevanja in pitja velik korak. 

     Odločitev za nakup naj torej sloni predvsem na vaših ciljih. Če želite le »pomočiti prst v vodo« in preveriti, kako okusni in zdravi so lahko sokovi, iztisnjeni s počasnim sočenjem, si omislite komercialni sokovnik. 

     Če razmišljate v smislu »Preveril bom, kako mi ustreza tak življenjski stil. In če mi, bom izpeljal GT po vseh navodilih«, razmislite, kaj boste kasneje s komercialnim sokovnikom, ko ga boste zamenjali s priporočenim. (Lahko ga tudi podarite; verjemite, da ga bodo znanci ali sorodniki zelo veseli 🙂

Kako izbrati učinkovite naprave (s katerimi tudi ne boste imeli problemov), a zanje plačati najmanj, kar je možno

     V primeru, da ne želite ubirati bližnjic, ko gre za zdravje, toplo priporočam nakup priporočenih aparatov, a »po pameti«. S sokovnikom Norwalk, s katerim meljete in stiskate sadje, boste lahko zelo zadovoljni. Vendar se sam raje poslužujem druge možnosti – Champion 2000+ in stiskalnica Jasna. Ne le, da mi nudi enake rezultate kot Norwalk, pač pa tudi v praksi funkcionira. Edina pomanjkljivost je morda ta, da napravi zavzameta v kuhinji nekoliko več prostora, kot če bi imel samo Norwalk-a.

     Champion 2000+ je tudi nekoliko tišji in zelo zanesljiv. Tudi garancija je zelo »velikodušna«:  deset let za motor in pet let za ostale dele (če ga uporabljate v zasebne namene). Dve ključni prednosti kombinacije tega sokovnika z Jasno pa sem že omenil: 

1) sokovnik in stiskalnico lahko kupite in servisirate v Sloveniji,

2) cena je približno petkrat nižja (!) od nakupa Norwalk-a. (835€ za sokovnik in stiskalnico, Norwalk pa stane 3.800€) 

     Predem se dokončno odločite za nakup naprav, pa si oglejte še, kako izgleda celotni protokol

Kako optimalno izvajati Gersonovo terapijo?

     Stiskalnica Jasna je – po mojem mnenju – najboljša izbira, ki jo prakticiram tudi sam. V kombinaciji s sokovnikom Champion 2000+, seveda, ter destilatorjem, ki je prav tako nujni pripomoček pri izvedbi GT (za klistiranje, čeprav jaz tudi pijem destilirano vodo namesto običajne). Morda se bo komu na začetku težko navaditi, da ima naenkrat »pol kuhinje naprav«, a zdravstveni učinek nedvomno to odtehta.

     Tudi sam postopek sočenja in čiščenja ni zahteven, vzame pa nekaj časa. In preden si rečete »A zdaj naj si pa še sokove stiskam … ko sem že tako ali tako s časom na kratko«, dovolite moj pogled na to zadevo. 

     Smiselno vprašanje, ki si ga je vredno zastaviti, je: »Ali bi lahko ta čas porabil koristneje?« Moj odgovor je – ne! Vsaj kar se tiče zdravja. 

     Seveda si lahko ob pripravi krajšate čas s poslušanjem glasbe, seminarjev oziroma nasvetov v obliki avdio knjig (zelo priporočam!) in podobno. 

     Druga stvar, ki jo opažam pri sebi, pa je tale: sočenje sokov in skrb za zdravje je lahko odlična rdeča nit, ki poveže družino v skupnem, zelo koristnem cilju. Namreč, če se cela družina odloči za (bolj) zdravo življenje ter se medsebojno podpira in motivira, je veliko večja možnost dolgoročne izvedbe postopka. 

     Ali z drugimi besedami – tudi, če je v družini samo en bolnik oziroma izvajalec GT, mu kaže družina svojo solidarnost in podporo s tem, da mu ne le pomaga sočiti sokove, temveč jih skupaj z njim tudi uživa. Ne pozabimo, bolezen ni le fizična (telesna) težava, pač pa velikokrat sega zelo globoko v dušo, um in čustva. 

     Ko se družina poveže – skozi iskreno druženje v namenu izboljšanja zdravja na vseh ravneh – se stkejo nove, pristne vezi ter obudijo vrline in vrednote, ki dobesedno zdravijo

     Zato je lahko ta čas, ki ga družina skupaj preživi v kuhinji, najkoristneje porabljen čas oziroma eden najpomembnejših trenutkov v dnevu. 

     Torej se mu ne izogibajte, pač pa ga ustvarite ter vanj vključite čim več družinskih članov. To vam govorim iz lastne izkušnje; moja bolezen je družino povezala zelo močno in naenkrat je »vse padlo na svoje mesto«.

     To iz srca želim tudi vam.

Boris Vene     

Boris podpis1

 

 

     PS: Bi se želeli prepričati, kako izgleda priprava soka po pristnem Gersonovem protokolu v živo? Če vas bo pot zanesla v središče Ljubljane, se lahko ustavite v ekološki trgovini Kalček na Celovški. Če si boste naročili sveže stisnjeni sok, vam ga bodo pripravili s priporočenimi aparati (destilator, Champion 2000+ in stiskalnica Jasna). 

     PPS: Vem, da je izbira nakup lahko zapletena. Jaz bi bil zelo hvaležen, če bi se lahko v tistem času kam obrnil po pomoč. Zato ne odlašajte – če vam lahko kako pomagam, kontaktirajte našo  pisarno po elektronski pošti. Skušali vam bomo odgovoriti na vsa vprašanja, povezana z napravami za izvedbo GT. 

NAROČILNICA ZA STISKALNICO IN SOKOVNIK

 

     Za več informacij o nakupu pripomočkov (sokovnika Champion ali hidravlične stiskalnice Jasna ali destilatorja Waterwise) lahko pišete na elektronski naslov info@eko365.si ali pa pokličete na 05 90-21-700 ali 041-380-805.

     Rabljene sokovnike lahko najdete tudi v domačih ali tujih spletnih oglasnikih (eBay, Craigslist, www.discountjuicers.com, Penny Saver).